2018-2019学年上学期高一期末考试
作者: 发布时间:2019-01-07 15:32:23 本文来源于:
  

  英 语

  注意事项:

  1.答题前,先将自己的姓名、准考证号填写在试题卷和答题卡上,并将准考证号条形码粘贴在答题卡上的指定位置。用2B铅笔将答题卡上试卷类型B后的方框涂黑。

  2.选择题的作答:每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑,写在试题卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。

  3.非选择题的作答:用签字笔直接答在答题卡上对应的答题区域内。写在试题卷、草稿纸和答题卡上的非答题区域均无效。

  4.考试结束后,请将本试题卷和答题卡一并上交。

  第Ⅰ卷

  第一部分 听力(共两节,满分 30 分)(略)

  第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)

  第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)

  阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。

  A

  It’s hard to talk to Dad sometimes. His silence about his feelings and thoughts made him mysterious and hard to see through. You could never break his hard shell and get to know him. And he seemed to want to stay that way too.

  But a year ago when my relationship with my wife and career took a hit, I needed my dad to pull back the curtain so I could see him as real and accessible. I was facing serious problems, and I wanted to know whether he had faced them before and how he had found his way, because I felt like I had lost mine. In desperation, it occurred to me that sending an email might be the key, so I wrote him one, telling him about my regrets and fears, and I asked him to answer, if he felt like it.

  Two weeks later, it showed up in my inbox: a much­thought, three­page letter. Dad, a 68­year­old retired technologist and grandfather of four, had carefully considered my message, and crafted a response. He mentioned his lost love, the foolish mistake he made in career and the stupid pride he had between him and his parents. He comforted me that “life will still find its right track despite many of its twists and turns”.

  I closed the email and started to cry, because I wished I had opened it up earlier but was grateful it wasn’t too late. I cried because at first, in the midst of my own struggles, his letter instantly put me at ease. And I cried because in the end, it was so simple: I just had to hit “Send”.

  We’ve since had many email exchanges. This increasing communication opened a door into his world. My problems haven’t been magically solved, but getting to know my dad better has made the tough stuff more manageable and life sweeter. It’s hard to talk to Dad sometimes, but I’m glad I found a way to talk to mine.

  21. The author’s dad can be best described as ________.

  A. quiet and caring

  B. optimistic and careless

  C. selfish and lonely

  D. indifferent and serious

  22. The underlined part in Paragraph 2 can be best replaced by “________”.

  A. draw the curtain

  B. become more optimistic

  C. show his true self

  D. clear the misunderstanding

  23. What can be a suitable title for the text?

  A. Communication Is the Best Policy.

  B. Emails from My Dad.

  C. A Man of Few Words.

  D. My Mysterious Dad.

  24. Which of the following is NOT true?

  A. My dad’s email was quickly written.

  B. I was moved when reading the email.

  C. The email contained much information.

  D. I wished I could have consulted him earlier.

  B

  You probably have heard of comic book heroes like Superman, Batman and Spiderman. But what about Tom, the motorbike shop owner, Joe Knight and Karen Berman?

  Tom, Joe and Karen are all characters in a comic book. But Mr. Knight and Ms. Berman are real people. In 2006, they wrote a book called Financial Intelligence —— a manager’s guide to knowing what the numbers really mean. It was written for people who need to learn quickly about finance (财政). The book explains, in simple ways, often­complex methods of keeping financial information. It became a best­seller.

  Recently a comic book, which provides the same information as Financial Intelligence in easy­to­understand picture form, is published by Smarter Comics. This book consists of a textbook and a graphic(插画的) novel. It tells the story of Tom, a repairman who must quickly learn how to direct the motorbike repair shop his father founded. Tom has no experience with finance, and is struggling with the business. Joe Knight and Karen Berman help him. Artist Dave Wachter drew pictures for the comic book.

  Franco Arda, the founder and head of Smarter Comics, formerly worked as an investment banker. He started the company almost three years ago with his own money. He wanted to create educational comics that increase understanding. “I think almost everybody understands the phrase ‘a picture says a thousand words’, so, I mean, probably 90 percent of us grew up with comics and they understand that comics help us to learn a concept much quicker than text alone,” he said. “Within an hour, you can get the idea of finance with this book very quickly and not in a boring way. Once you get these pictures, you get the basic knowledge of finance.”

  “The new comic book is available in paperback(平装本). There will also be versions for iPad and iPhone users,” he added.

  25. What’s the passage mainly about?

  A. The development of e­comics.

  B. A comic book about finance.

  C. A popular book Financial Intelligence.

  D. The story of the repairman Tom.

  26. Which of the following about the “comic book” mentioned in Paragraph 3 is TRUE?

  A. It was written by Mr. Knight and Ms. Berman.

  B. It was made for those eager to master finance in a short time.

  C. It was one of the best­sellers in 2006.

  D. Its main idea is how to run a bicycle shop.

  27. According to the passage, we can learn that Franco Arda ________.

  A. is the writer of Financial Intelligence

  B. read a lot of financial books in the past

  C. can finish reading Financial Intelligence within an hour

  D. was probably influenced by comic books in his childhood

  28. What can we know from the passage?

  A. Comic book heroes, like Superman, were created by Franco Arda.

  B. Tom is a character of the book Financial Intelligence.

  C. People will read comic books through e­media in the future.

  D. Financial Intelligence tells many simple methods of running a business.

  C

  Daydreaming was viewed as a waste of time. Or it was considered an unhealthy escape from real life and its duties. Daydreaming has always had a bad reputation, but now scientific research has showed that daydreaming may actually improve your mental health and creativity. It can even help you achieve your desired goals.

  Now some people are taking a fresh look at daydreaming. Some think it may be a very healthy thing to do. Researchers are finding daydreaming, they tell us, is a good means of relaxation. But its benefits go beyond this. A number of psychologists have conducted experiments and have reached some surprising conclusions.

  Dr. Joan T. Freyberg has concluded that daydreaming contributes to intellectual growth. It also improves concentration, attention span, and the ability to get along with others, she says. In an experiment with school children, the same researcher found that daydreaming led the children to pay more attention to details. They had more happy feelings. They worked together better. Another researcher reported that daydreaming seemed to produce improved self­control and creative abilities.

  But that’s only part of the story. The most remarkable thing about daydreaming may be its usefulness in shaping our future lives as we want them to be. Industrialist Henry J. Kaiser believed that much of his success was due to the positive use of daydreaming. He maintained that “you can imagine your future”. Florence Nightingale dreamed of becoming a nurse. The young Thomas Edison pictured himself as an inventor. For these famous achievers, it appears that their daydreams came true.

  Of course daydreaming is no substitute(代替者) for hard work. You have to work hard to develop skills. Daydreaming alone can’t turn you into your heart’s desire. But in combination with the more usual methods of self­development, it might make a critical difference. And who knows: You might see your own daydreams come true.

  29. From the scientific research, a few minutes’ daydreaming will ________.

  A. relieve stress effectively

  B. improve grades

  C. escape from real life and duties

  D. gain a positive attitudes towards exams

  30. According to Dr. Joan T. Freyberg, daydreaming can ________.

  A. reduce failure in examinations

  B. help rapid and continuous physical growth

  C. improve self­control and creative abilities

  D. benefit improvement of concentration

  31. What does “the story” in Paragraph 4 refer to?

  A. The attention.    B. The conclusion.

  C. The contribution. D. The concentration.

  32. Nightingale and Edison are examples to explain that daydreaming probably ________.

  A. earns a good reputation

  B. takes the place of hard work

  C. pictures future profession

  D. turns the desire into reality

  D

  The global figures reveal that even the Americans put Britain to shame when it comes to taking exercise. Britain has one of the most sedentary populations on the earth, with almost twice the proportion of people defined as “inactive” as in neighboring France. In the UK, 63.3 percent of the population fails to meet recommended levels of physical activity, increasing their risk of conditions such as heart disease, diabetes and cancer. By contrast, 40.5 percent of US citizens are inactive, despite more than 30 percent of them being obese.

  Now, there’s good news. Smart foods that tell the brain you have eaten enough could hold the key to beating obesity, researchers have claimed. They hope the foods will contain a special chemical which mimics (模仿) the message our gut (肠道) sends to the brain when it is full. By sending the message earlier, the brain can be fooled into not overeating. “We know nutrients interact with gut cells, which send chemical messengers——hormones —— to the brain to signal ‘stomach full’,” Dr. Jens Holst said.

  This message from our food to gut to brain is now being used to fight obesity. Holst discovered GLP­1, which acts on parts of the brain that regulate appetite. “There is a raft of hormones, which will tend to help end a meal,” said Dr. Holst. “We don’t know much about which nutrients are involved and whether we can handle how food interacts with those signaling systems and how those systems are integrated(整合) at different levels in the brain.”

  The team hopes their research could lead to drugs which mimic the message, and hopes to eventually make food that can also contain the messages. “It would be even better if we could come up with smart foods,” said Holst.

  33. Which of the following is closest in meaning to the underlined word “sedentary” in Paragraph 1?

  A. Proud.      B. Inactive.

  C. Silent. D. Energetic.

  34. What message could smart foods probably tell the brain?

  A. Which food tastes good.

  B. When to stop eating.

  C. How to get enough nutrition.

  D. How to live a healthy life.

  35. What can we learn from the passage?

  A. Smart foods still have a long way to go.

  B. Dr. Holst doesn’t think highly of smart foods.

  C. There will be more and more over­weight people.

  D. It’s fashionable to stay slim at present.

  第二节 (共5小题;每小题2分,满分10分)

  根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,选项中有两项为多余选项。

  Being a Volunteer

  What can you do to help people? The answer is ——to be a volunteer! Then what is the common opinion of volunteering? 36.

  ●Help yourself by helping others.

  37. It’s amazing to know that volunteering can calm you down when you feel upset. Lots of people really enjoy volunteering, because doing volunteer work could make a big difference in their life. So where do you start? School is a good place to start if you are looking for volunteer ideas.

  ●38.

  Volunteering is a great way to have fun with your family. Talk to your parents, brothers, or sisters and see what they might be interested in. Find something you all agree on. You can do the things as a family like cleaning up a park and planting trees or flowers in your local community(社区).

  ●Create your own opportunity for your future.

  Kids can come up with their own ways to raise money or provide needed services. You can make and sell products, and donate(捐赠) the money. 39. Volunteering can also help kids learn important things about their future —— like what kinds of things they will be best at. A volunteer job can even help some kids decide what they want to do when they grow up. 40. Make a plan to start volunteering today!

  A. So what are you waiting for?

  B. Things to do with family members.

  C. Clean up a school or other public buildings.

  D. Volunteering gives kids a sense of responsibility.

  E. Why don’t you choose to do a job you like best?

  F. Volunteering means spending time in helping others.

  G. When you volunteer to help others, you are helping yourself.

  第三部分 英语知识运用 (共两节,满分 45分)

  第一节 完形填空(共 20 小题;每小题 1.5 分,满分 30 分)

  阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A、B、C 和 D)中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。

  The moon had gone behind a cloud and there weren’t many stars in the sky. As I took a glance(一瞥) at my neighbor’s house, I saw a flame (火焰) in his 41 . I thought he was having a midnight fast food so I went back to my 42 .

  Soon, there was a 43 smell in the air and I guessed something was wrong. 44 , I jumped out of bed and went downstairs to 45 . I saw fire coming out of my neighbour’s kitchen. Right away, I ___46_ “Fire! Fire!” But there was no one nearby to 47 my shouts for help.

  I 48 into my house, called the Fire Department and went back to my neighbour’s house. I rang the doorbell, hit on the door and 49 my neighbour’s name but there was no 50 . I managed to 51__ the house and rescued a cat and a rabbit.

  I tried to throw water through the kitchen window 52 it was no use; the fire was too strong. ___53 , a fire engine arrived and soon the firemen put out the fire. They arrived just 54 as the fire was going to 55 to the other rooms in the house.

  When my neighbour came back, he was 56 because his kitchen was burnt down, but he thanked me for calling the Fire Department and for saving his 57 . He wanted to give me some money in return but I did not 58 it.

  Weeks later, my neighbour repaired and restored his kitchen. He 59 me to see his new kitchen and there he gave me a medal(奖章) that he had 60 ordered from a factory. It made me feel very happy.

  41. A. sitting room B. bathroom C. kitchen D. bedroom

  42. A. chair B. table C. bed D. sofa

  43. A. big B. hot C. special D. burning

  44. A. After a while B. All the time C. Once in a while D. At once

  45. A. examine B. search C. listen D. smell

  46. A. said B. shouted C. received D. smiled

  47. A. hear B. listen to C. ask D. turn to

  48. A. walked B. rushed C. jumped D. stepped

  49. A. called in B. called up C. called out D. called for

  50. A. answer B. light C. sound D. fire

  51. A. take out B. take up C. break down D. break into

  52. A. and B. but C. because D. so

  53. A. Luckily B. Sadly C. Unfortunately D. Suddenly

  54. A. in time B. on time C. at a time D. at times

  55. A. run B. spread C. flow D. return

  56. A. glad B. sad C. sick D. angry

  57. A. children B. parents C. life D. pets

  58. A. expect B. want C. accept D. get

  59. A. ordered B. begged C. advised D. invited

  60. A. mainly B. particularly C. specially D. naturally

  第II卷

  第三部分 英语知识运用

  第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)

  阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或括号内单词的正确形式。

  Do you like trying different things? Are you afraid 61 things that you think you’re bad at?

  Last year I started to learn Tai Chi (太极)in order to improve my health and reduce my stress. It was something new for me, and I found it to be quite difficult, very 62 (difference) from anything I’d ever learned before. Small 63 (move) are important in Tai Chi. I was used to being fast and active , __64__ to learn Tai Chi I had to learn patience. Now I’ve found that I’m a much more patient person than before, and Tai Chi isn’t nearly as difficult as it 65 (be ) before.

  We tend 66 (like) things we are good at —— that’s normal. For example, I’m naturally very good at badminton and tennis, but I’m very bad at anything 67 involves keeping balance, such as skating, skiing and gymnastics. Tai Chi has 68 (great) improved my balance which has been a very good thing for me.

  My point is that you can keep 69 (do) the things you know you’re good at and live in your comfort zone, or you can try something new. If you don’t try new things, you’ll never know what it would be like to try something new to challenge 70 (you). It will definitely pay off in the end.

  第四部分 写作 (共两节,满分 35)

  第一节 短文改错(10 分)

  假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有10处语言错误,每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。

  增加:在缺词处加一个漏字符号( ),并在其下面写出该加的词。

  删除:把多余的词用斜线( )划掉。

  修改:在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词。

  注意: 1.每处错误及其修改均仅限一词;

  2.只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。

  Jim is a Australian boy who has been lived in our city for over two years. I still remember the morning when he came into our class, wear a cap and a pair of sunglasses. He waved to us with grace and introduce himself with a sweet smile, which made us to feel pleased. We gave him a warm welcome. And immediate Jim became our great friend.

  Now Jim and we play together, chat with each other and go out picnics. Also, we ride bikes in the country or go hike in the mountains. Sometimes we play game on the playground. Jim likes it here and often says it is like being at home, but that is what we wish.

  第二节 书面表达(满分25分)

  最近你校开展了中学生如何处理人际关系的讨论。假如你是小组长,请写一篇你们小组的讨论总结,发表在英语校报上:

  【写作内容】

  1.做好自己;

  2.尊重他人;

  3.学会沟通;

  4. ……

  注意: 1.字数:100左右;

  2.可以适当增加细节,以使行文连贯;

  3. 开头和结尾已为你写好,不计入总字数。

  Recently, we held a heated discussion about how to live harmoniously in the school. Here are the opinions of our group.

  ______________________________________________________________________________________

  ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

  We hope all of us can enjoy our school life.

  Li Hua

  2018-2019学年上学期高一期末考试测试卷

  英 语答 案

  第Ⅰ卷

  第一部分 听力(共两节,满分 30 分) (略)

  第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)

  第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)

  21-24 ACBA 25-28 BBDC 29-32 ADBC 33-35 BBA

  第二节 (共 5 小题;每小题 2 分,满分 10 分)

  36. F 37. G 38. B 39. D 40. A

  第三部分 英语知识运用(共两节, 满分45分)

  第一节 完形填空(共 20 小题;每小题 1.5 分,满分 30 分)

  41. C 42. C 43. D 44. D 45. A 46. B 47. A 48. B 49. C 50. A

  51. D 52. B 53. A 54. A 55. B 56. B 57. D 58. C 59. D 60. C

  第II卷

  第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)

  61. of 62. different 63. movements 64. but 65. was

  66. to like 67. that 68. greatly 69. doing 70. yourself

  第四部分 写作 (共两节,满分 35)

  1.第一句中a→an

  2.第一句中lived→living或去掉been

  3.第二句中wear→wearing

  4.第三句中introduce→introduced

  5.第三句中去掉feel前的to

  6.第五句中immediate→immediately

  7.第六句picnics前加for

  8.第七句中hike→hiking

  9.第八句中game→games

  10.第九句中but→and

  第二节 书面表达 (满25分)

  Recently, we held a heated discussion about how to live harmoniously in the school. Here are the opinions of our group.

  First of all, as middle school students, we should be kind and friendly to others, always ready to give a helping hand to those in need. Besides, we must behave ourselves, obeying both class and school rules and doing what we can for the class. Also, it matters a great deal to be honest and trustworthy in our daily life. Secondly, we should respect the old and love the young, especially showing concern for our parents and our teachers by understanding them and following their instructions. Last but not least, we should learn to communicate with others. Try to be considerate and put ourselves in others’ shoes, especially when frictions come about.

  We hope all of us can enjoy our school life.

  Li Hua

[《高中生》杂志·新高考网 责任编辑:周丹]

关于我们 - 关于《高中生》杂志社 - 联系我们 - 编辑热线 - 投稿

copyright 2010-2019 湖南省教育厅、湖南出版投资控股集团主管,湖南教育报刊集团主办,《高中生》杂志社承办
ALL Rights Reserved

互联网出版许可证:新出版网证(湘)字017号 湘ICP备10000103号