2019届高考英语总复习--阅读理解完形填空
作者: 发布时间:2018-08-01 08:39:32 本文来源于:
  

  (建议用时:35分钟)

  Ⅰ.阅读理解

  A

  (2017•西宁检测)

  Even before my father left us, my mother had to go back to work to support our family. Once I came out of the kitchen,complaining,“Mom, I can’t peel potatoes. I have only one hand.”

  Mom never looked up from sewing. “You get yourself into that kitchen and peel those potatoes,” she told me. “And don’t ever use that as an excuse for anything again!”

  In the second grade, our teacher lined up my class on the playground and had each of us race across the monkey bars,swinging from one high steel rod to the next. When it was my turn, I shook my head. Some kids behind me laughed, and I went home crying.

  That night I told Mom about it. She hugged me, and I__saw__her__“we’ll__see__about__that”__look. The next afternoon, she took me back to school. At the deserted playground, Mom looked carefully at the bars.

  “Now, pull up with your right arm,” she advised. She stood by as I struggled to lift myself with my right hand until I could hook the bar with my other elbow. Day after day we practiced,and she praised me for every rung I reached. I’ll never forget the next time, crossing the rungs, I looked down at the kids who were standing with their mouths open.

  On night, after a dance at my new junior high, I lay in bed sobbing, and I could hear Mom come into my room. “Mom,” I said,weeping,“none of the boys would dance with me.”

  For a long time, I didn’t hear anything. Then she said,“Oh, honey, someday you’ll be beating those boys off with a bat.” Her voice was faint and cracking. I peeked out from my covers to see tears running down her cheeks. Then I knew how much she suffered on my behalf. She had never let me see her tears.

  1.From the passage, we know monkey bars can help a child train ________.

  A.the skill to throw and catch things

  B.the speed of one’s hand movement

  C.the strength and skill to hang and sway

  D.the bodily skill to rotate round a bar

  2.What does the sentence “I saw her‘we’ll see about that’look” imply?

  A.Mom believed every aim could be achieved if you stuck to it.

  B.The race across monkey bars was not difficult enough for a child to give up.

  C.Mom was determined to prove herself better than the teacher.

  D.What the child had said brought Mom great attraction and curiosity.

  3.When the child looked down at the kids, they were standing with their mouths open because________.

  A.they felt sorry for what they had done before

  B.they were afraid the author might fall off and get hurt

  C.they wanted to see what the author would do on the bars

  D.they were astonished to find the author’s progress

  B

  (2017•安徽合肥高三第二次教学质量检测)

  Susan Brownell Anthony was a lady ahead of her time. She fought for women’s rights long before they became a popular issue.

  Susan was born on February 15, 1820, in Adams,Massachusetts. At that time, women had few rights. They could not own property. Money earned by a married woman belonged to her husband. Major decisions regarding children were made by the fathers. Women could not vote.

  At the age of 15, Susan became a schoolteacher. She taught for 15 years. Then she began organizing women’s groups to promote causes that were important to women. She helped gain better educational rights for women. She helped give married women possession of their earnings.

  After the Civil War, Susan became very involved in the women’s suffrage movement. After years of lecturing, writing, and appealing by Susan and other women, some parts of the United States changed their laws to give women the right to vote. The first state was Wyoming in 1869. Other areas and states gradually followed Wyoming’s decision. It was not until 1920 that the U.S. Constitution was changed to give all women voting rights.

  Susan Brownell Anthony died in 1906 at the age of 86. She was elected to the Hall of Fame for Great Americans in 1950. She was the first American woman to have a likeness(肖像) of her face on a coin. It was the 1979 Susan Brownell Anthony dollar.

  4.What was the situation of American women like when Susan was born?

  A.They had low social status.

  B.They could vote after getting married.

  C.They managed money for their husbands.

  D.They were responsible for decision­making.

  5.What is the third paragraph mainly about?

  A.Susan’s teaching experiences.

  B.Susan’s educational background.

  C.Susan’s efforts to abolish slavery.

  D.Susan’s fighting for women’s causes.

  6.What does the underlined word “decision” in the fourth paragraph refer to?

  A.Promoting the social movement.

  B.Changing the U.S. Constitution.

  C.Giving women voting rights.

  D.Uniting other areas and states.

  7.What may be the best title for the text?

  A.The First American Woman to Invent Coins

  B.The Problem of Women’s Rights in the U.S.

  C.The Most Popular Women Organizations

  D.A Pioneer in Fighting for Women’s Rights

  Ⅱ.七选五

  (2017•云南省高三第一次统测)

  Courage is a personality quality that everyone possesses, but it sometimes fades because of bad experiences or memories. 1.________.By identifying the source of any lack of courage and actively changing your behavior, you can build courage.

  Determine your specific fears. People are often reluctant to admit that they are afraid of something and this may be weakening their confidence and courage. In order to begin building courage, you need to determine your specific fears.2.________ . This may help you to develop a plan to overcome them and build your courage.

  Recognize your courage. Just as it’s important to identify your fears, you should also recognize that you also possess courage in many situations. 3.________. It can help you to figure out how to apply this quality to situations in your life that cause timidity(胆怯). It can also help you to develop your behavior and begin building courage in every aspect of your life.

  Develop a concrete plan to build your courage. Once you’ve identified your specific fears and recognized situations where you exhibit courage, write out your plan to build your courage and update it when necessary. 4._ _______, for it helps you stay on track if you have setbacks and see your progress over time.

  Avoid comparing yourself to others. Every person is different and comparing yourself to other people can minimize your self­confidence. Focusing on yourself and not comparing yourself to others is essential to build your confidence and courage.

  5.________.Two characteristics of courageous people are that they not only have confidence, but also believe in their ability to succeed and overcome fears. By cultivating and projecting confidence in yourself, you set yourself on the path to build and maintain courage.

  A.Part of building your courage is taking risks

  B.Embrace the positive and avoid the negative

  C.Write a list of your fears as you figure them out

  D.Having a clear strategy you can follow is important

  E.Take the time to acknowledge that you are courageous

  F.Have confidence and believe in your ability to be courageous

  G.Having courage is necessary to succeed in many situations in life

  Ⅲ.短文改错

  (2017•江西重点中学协作体第一次联考)

  Not only our parents give us life, but they also give us endless love and support, always sharing our happiness with sorrow. I’m very grateful for my parents. They give me so much love and spare no efforts to support me. I still remembered once I was seriously ill. They were so worried and almost kept my company the whole night. Now I’m in Senior 3. Lucky for me, my parents can understand my stressed condition and often communicate with me with encouraging words. However, they give me enough personal space, that I appreciate so much. What I should do now is to study hard. When I grow up, I’ll try my best to make my parents to live a happy life.

  第二组

  Ⅰ.阅读理解

  [导学号:65294053]

  【解题导语】 本文是一篇记叙文 。“我”只有一只手,自小妈妈就鼓励“我”自立自强,在二年级时教“我”玩猴架,初中时“我”终于知道妈妈为“我”承受了多少痛苦。

  1.C 解析:细节理解题。根据第三段第一句可知,猴架可以训练孩子们的臂力和悬挂技能,故C项正确。

  2.A 解析:句意理解题。根据第四段第三、四句可知,母亲带着“我”来到学校,仔细研究猴架;结合第五段在母亲的指导和鼓励下“我”终于学会玩猴架的描述可以判断,该句表示,只要坚持,任何目标都能实现,故A项正确。

  3.D 解析:推理判断题。根据第三段最后一句可知,其他孩子看到“我”不会玩猴架时便嘲笑“我”;结合第五段“我”学会了玩猴架,看到了同学们张大的嘴巴可以判断,他们对“我”的进步感到惊讶,故D项正确。

  [导学号:65294054]

  【解题导语】 本文主要介绍了美国历史上著名的女权运动领袖Susan Brownell Anthony。她努力为妇女争取了财产权、投票权、更好的受教育权等权利。

  4.A 解析:细节理解题。根据第二段中的“At that time...Women could not vote.”可知,在那时,女性没有什么权利,地位是低下的,故A项正确。B、C和D项均与此表述不符。

  5.D 解析:段落大意题。通读第三段尤其是“Then she began organizing women’s groups to promote causes that were important to women.”可知,本段主要讲述Susan Brownell Anthony为争取女权而斗争的情况,故D项正确。

  6.C 解析:词义猜测题。根据第四段第二句可知,在Susan Brownell Anthony的努力下,美国一些地区修改了法律,给了妇女投票权;结合该段第三、四句可以判断,画线词指代“给妇女投票权”这一决定,故C项正确。

  7.D 解析:标题归纳题。通读全文可知,本文主要介绍了美国历史上著名的女权运动领袖Susan Brownell Anthony。她为妇女争取了财产权、投票权、更好的受教育权等权利。据此可知D项最适合作文章标题。故D项正确。

  Ⅱ.七选五

  1-5.GCEDF

  Ⅲ.短文改错

  Not only ∧do our parents give us life, but they also give us endless love and support, always sharing our happiness withand sorrow. I’m very grateful forto my parents. They give me so much love and spare no efforts to support me. I still rememberedremember once I was seriously ill. They were so worried and almost kept myme company the whole night. Now I’m in Senior 3. LuckyLuckily for me, my parents can understand my stressedstressful condition and often communicate with me with encouraging words. HoweverBesides/Furthermore/Moreover, they give me enough personal space, thatwhich I appreciate so much. What I should do now is to study hard. When I grow up, I’ll try my best to make my parents to\ live a happy life.

  (建议用时:30分钟)

  Ⅰ.阅读理解

  A

  (2017•湖南十三校第一次联考)

  With fast food and convenience at our fingertips on every corner and at every turn, it is becoming increasingly hard to stay in shape. Staying healthy has been more and more difficult for many of the common people. To oppose this we would like to arm you with four ways of staying healthy and feeling great.

  You really are what you eat.

  It’s true, and there’s no way around it. You can’t be sitting there staring at that plate of fried chicken, hoping that you will feel amazed later in the day. We have to be in reality about what we eat. If we are putting dead and fried food in our bellies, what is going to come out is exhausted energy and illness.

  Enjoy the sun.

  Enjoy the sunshine, or the wind or cold for that matter. In other words, get outside. Take a walk. Do it every single day. You don’t have to be doing intense and heavy runs day in and day out, but you do need to be moving.

  You see, a healthy metabolism(新陈代谢)will only come from an active lifestyle. Those who have a sedentary living, sitting in office chairs or hardly moving, will have bodies adapted to that lifestyle. But if your body thinks that it needs to burn, then it will get in the habit of burning.

  Shop around the outside of the grocery store.

  This is becoming more and more of a popular saying among health­food advocates. The inner passages are far more likely to be filled with preservatives(防腐剂)and chemicals to keep those boxed and packaged foods fresh for long periods of time. Yet eating fresh fruits, vegetables, unprocessed meats and so forth will keep nutrient­dense foods going through your body. The more living items you consume, the more help they will be able to be to your immune system and your total body health.

  Water.

  Yes, simply and without end, water. You need this for every single function that your body performs. When you get up in the morning, before you put anything else on your tongue, drink a quart or two. Build up the amount you consume each day. An option for water instead of other pick­me­ups. Day by day your body will realize that you are going to be more thoroughly hydrating, and it will keep you feeling healthy as you can be.

  1.According to the author, what makes it difficult to keep healthy?

  A.People are too busy to take exercise.

  B.Our life becomes more and more convenient.

  C.People are used to living a lazy life.

  D.The stores are around our houses.

  2.When is the best time to drink water?

  A.After getting up in the morning.

  B.After finishing your lunch.

  C.Before going to bed.

  D.After breakfast.

  3.What is the best title for the passage?

  A.We Are What We Eat

  B.Tips for Staying Healthy

  C.It’s Better to Shop Around

  D.Water Is Very Important for Our Body

  B

  (2017•河南洛阳高三第一次统考)

  All over the world mothers and fathers teach their children manners.Other children may have manners that are not like yours.There are all kinds of manners.

  Many years ago,children who had good manners were seen and not heard.They kept quite quiet if grown­ups were talking. Today, well­mannered children have more freedom.

  Sometimes good manners in one place are bad manners in other places. Suppose you are a visitor in the land of Mongolia. Some friends ask you to eat with them. What kind of manners do they want you to have? They want you to give a loud “burp(打嗝)” after you finish eating. Burping would show that you like your food. In some countries, if you give a loud burp, you are told to say“Excuse me, please.” In many places people like to eat together. But in some parts of Polynesia it is bad manners to be seen eating at all. People show good manners by turning their backs on others while they eat. What are manners like in an East African town? The people try not to see you. They are being polite. You may see a friend. He may not see you at all. If you are polite, you will sit down beside him. You will wait until he finishes what he is doing.Then he will talk to you.Suppose you visit a friend in Arabia.You should walk behind the other tents until you come to his tent.If you pass in front of the other tents,you will be asked into each one. The people will ask you to eat with them.And it is bad manners if you say no.

  Manners are different all over the world.But it is good to know that all manners begin in the same way.People need ways to show that they want to be friends.

  4.How did polite children behave many years ago?

  A.By looking into adults’ eyes while talking.

  B.By keeping silent while adults were talking.

  C.By slipping into the house without being heard.

  D.By not opening their mouths until spoken to.

  5.Which custom should we follow in order to look well­mannered?

  A.Saying “Excuse me” on burping in Mongolia.

  B.Inviting guests to dinner together in Polynesia.

  C.Talking with a friend before he completes things in East Africa.

  D.Accepting an eating invitation in Arabia.

  6.What can we infer from the text?

  A.Hear much,speak little.

  B.Love me,love my dog.

  C.When in Rome do as the Romans do.

  D.Do what you ought to and come what can.

  Ⅱ.完形填空

  (2017•山西太原高三模拟)

  When my kids were small, I started a tradition in our house of giving eight gifts over the course of the eight days of Hanukkah(光明节). I liked the idea of __1__a candle every night and giving my children a gift to unwrap to __2__. It was easy to go into a toy store and pick up something__3__less than $ 10 each, or even $ 1 each(at the dollar store). My children didn’t ask for anything much in particular and they __4__whatever they got.

  As the years progressed, I __5__the tradition of eight gifts for each night of Hanukkah.

  But this year, Hanukkah __6__something else. My special­needs son decided that he wanted to __7__a computer, and it was up to me to buy all the parts of it. When I wouldn’t __8__that, he decided he wanted a PlayStation. Then Amazon gift cards. Then money. And when it became clear that it wasn’t going to happen, he got __9__.

  I keep __10__him that Hanukkah isn’t about greed or materialism. It’s about the miracle of an oil lamp that __11__for eight days. It’s about being __12__of our heritage. It’s about freedom.

  But he __13__. I know deep down that his obsessions (迷恋之物) are out of his __14__, and definitely out of mine. Having a special­needs child is as __15__as it gets. Some days are better than others and not all holidays __16__the way I hope. But despite his unrealistic requests, he’s a(n) __17__child who is showing me the true meaning of life.

  And as we enter a new year and light the __18__approaching the time, I welcome his differences __19__I learn how to turn negative requests into __20__ones.

  1.A.buying         B.donating

  C.lighting D.drawing

  2.A.celebrate B.present

  C.send D.play

  3.A.at B.for

  C.in D.from

  4.A.ate B.threw

  C.liked D.drank

  5.A.held up B.gave in

  C.handed in D.kept up

  6.A. made B.became

  C.found D.designed

  7.A.build B.buy

  C.use D.watch

  8.A.rely on B.learn from

  C.agree to D.dream about

  9.A.calm B.happy

  C.selfish D.upset

  10.A.telling B.warning

  C.promising D.accusing

  11.A.lays B.hangs

  C.waits D.burns

  12.A.tired B.proud

  C.afraid D.lack

  13.A.nodded B.slept

  C.insisted D.failed

  14.A.mind B.sight

  C.control D.place

  15.A.wonderful B.dangerous

  C.interesting D.challenging

  16.A.run out B.break down

  C.work out D.put down

  17.A.strange B.amazing

  C.bad D.energetic

  18.A.candles B.lamps

  C.torches D.lanterns

  19.A.when B.as

  C.unless D.until

  20.A.relative B.possible

  C.reasonable D.positive

  第三组

  Ⅰ.阅读理解

  [导学号:65294055]

  【解题导语】 随着触手可及的快餐以及便捷舒适的生活方式越来越普及,现在的人们想保持身材已并非易事;对于大多数普通人来说,保持健康也变得愈加困难。本文就如何保持健康给出了一些建议。

  1.B 解析:推理判断题。根据第一段第一、二句可知,由于人们生活中的便利舒适越来越多,减少了活动量,从而导致健康水平也在下降。故选B项。

  2.A 解析:细节理解题。根据Water. 部分的When you get up in the morning, before you put anything else on your tongue, drink a quart or two. 可知,最好在早上起床后喝水。故选A项。

  3.B 解析:标题归纳题。根据第一段最后一句以及下文中的几点建议可知,本文是针对如何保持健康给出的几条建议。故选B项。

  【解题导语】 本文主要介绍了世界上一些地方的礼仪。

  4.B 解析:细节理解题。根据第二段的第二句可知,过去,在大人们说话时,儿童保持沉默是一种礼貌的行为。

  5.D 解析:细节理解题。根据第三段的最后两句可知,接受阿拉伯人一起吃饭的邀请是礼貌的行为。

  6.C 解析:推理判断题。根据全文内容尤其是最后一段的第一句可推知,礼仪因地域而各有不同,因此最好的做法是入乡随俗。

  Ⅱ.完形填空

  [导学号:65294056]

  【解题导语】 本文主要讲述了作者一家过光明节的传统、变化及作者的应对策略和反思。

  1.C 解析:根据下文的“And as we enter a new year and light the    approaching the time”可知,此处指点蜡烛。

  2.A 解析:根据上文的“Hanukkah(光明节)”可推知,节日是用来庆祝的。

  3.B 解析:根据语境“less than $ 10 each, or even $ 1 each (at the dollar store )”可推知,此处表示东西的价格,故用介词for。

  4.C 解析:结合语境“My children didn’t ask for anything much in particular”可推知,孩子们并不挑剔,很喜欢拿到的礼物。

  5.D 解析:结合下文的转折“But this year, Hanukkah     something else.”和“My special­needs son”可推知,作者保持那个传统很多年。

  6.B 解析:根据转折“But this year, Hanukkah   something else.”和“My special­needs son”可推知,今年有些不同,有了新变化。

  7.A 解析:根据语境“and it was up to me to buy all the parts of it”可推知,儿子要组建一台电脑,要作者去买零配件。

  8.C 解析:根据下文的“And when it became clear that it wasn’t going to happen, he got    .”可推知,作者没同意儿子的要求,儿子就有了其他更多的要求。agree to “同意”。

  9.D 解析:很明显,作者没同意儿子的要求,儿子感到难过。upset“难过”。

  10.A 解析:很明显,作者在不断地给儿子讲道理,说明节日的意义。

  11.D 解析:根据下文的“And as we enter a new year and light the     approaching the time”可推知,D项burn“燃烧,发亮”符合语境。

  12.B 解析:固定搭配be proud of 意为“以……为傲,为……而自豪”,符合语境。

  13.C 解析:根据下文的“I know deep down that his obsessions(迷恋之物) are out of his    , and definitely out of mine.”可推知,儿子不为所动,坚持自己的要求。

  14.C 解析:根据“obsessions(迷恋之物)”可推知,儿子陷入迷恋的事物之中,已经失控。out of control“失控”。

  15.D 解析:很明显,作者应对有特殊需求的儿子有些棘手。challenging“挑战性的”。

  16.C 解析:根据“the way I hope”可知,有些事情并不像作者希望的那样发展。work out“成功地发展”。

  17.B 解析:根据语境“who is showing me the true meaning of life”可推知,此处的语气表示肯定、赞赏,故选B。amazing“了不起的”。

  18.A 解析:根据上文的“I liked the idea of    a candle every night”可知,节日期间作者一家点蜡烛庆祝。

  19.B 解析:根据语境可知,此处表示逻辑上的因果关系,故选B。as“因为”。

  20.D 解析:与语境中的“negative”形成对比可知,此处表示把负面要求变成积极要求。positive“积极的”。

[《高中生》杂志·新高考网 责任编辑:周丹]

关于我们 - 关于《高中生》杂志社 - 联系我们 - 编辑热线 - 投稿

copyright 2010-2016 中共湖南省委宣传部、湖南省教育厅主管,湖南教育报刊集团主办,《高中生》杂志社承办
ALL Rights Reserved

互联网出版许可证:新出版网证(湘)字017号 湘ICP备10000103号